weballey logo
 
left HTML - inleiding backnext right
hometoolssite mape-mail
< inleiding >
software
tags
basis
tekst
layout
plaatjes
achtergrond
tekstkleur
hyperlinks
samenvatting
publiceren
promotie
slot
      Deze cursus leert je de beginselen van HTML. Je leert voldoende om een eenvoudige webpagina te schrijven. Maar ook welke software je ervoor nodig hebt. En hoe je je homepage op het internet zet. Kun je bij je eigen provider geen homepage kwijt? Lees verder en ik vertel je waar je gratis een homepage kunt plaatsen. Geen beginner meer in HTML? Neem dan eens een kijkje op mijn site over webdesign.

    Een webpagina maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. De basis van HTML is namelijk vrij eenvoudig. Een webpagina is weinig meer dan een tekstbestand, een HTML-bestand. HTML is een eenvoudige computertaal. Een stel codes die bepalen hoe iets er op het scherm van je browser uitziet. HTML is de afkorting van HyperText Markup Language. Webpagina's hebben dus meestal de extensie htm of html.
    Hypertext is een speciaal soort tekst. Het is niet gewoon achterelkaar weergegeven in een boek. Als je in een boek snel iets wilt vinden kijk je in de inhoudsopgave of de index. Bij hypertext gaat dat veel eenvoudiger. Je kunt plaatjes of onderstreepte teksten met je muis aanwijzen en erop klikken. Er komt dan een andere (web)pagina op je scherm. Een pagina die op elke willekeurige plaats op de wereld op een webserver kan staan. Dit (hyper)linken is de grote kracht van het Web.
    Markup komt uit de drukkerswereld. Het geeft de zetter aanwijzingen over hoe tekst en afbeeldingen op een pagina geplaatst moeten worden. Aanwijzingen over fonts, puntgrootte, spatiëring, witruimte tussen tekst, uitlijning etc. HTML doet in feite hetzelfde, alleen is daar de zetter vervangen door de browser. HTML is dus de taal die de browser vertelt hoe hij hypertext op het scherm van je computer weer moet geven.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right