weballey logo
 
left Diversen - meta tags backnext right
homesearchsite mape-mail
lettertypen
< meta tags >
      Meta tags worden vaak als een beetje mistig beschouwd. Mogelijk door hun naam (metafysisch?). En je krijgt ze ook niet in je browser te zien. Ze hebben geen invloed op de structuur of het uiterlijk van je webpagina. Dus waar dienen ze eigenlijk voor?

Meta informatie
    Laten we eerst eens kijken wat er met meta bedoeld wordt. Je kunt een gesprek met iemand hebben. Op een zeker moment begin je te praten over het gesprek. Dingen als: I denk dat we een heel goed gesprek hebben. Of: Dit gesprek leidt eigenlijk nergens toe, niet? Op dat moment heb je een meta-gesprek, een gesprek OVER het gesprek.
    Meta tags bevatten informatie OVER het document. Ze kunnen gebruikt worden om informatie over te brengen omtrent de inhoud, wie de auteur is, trefwoorden voor indexering en classificatie. Maar ook over hoe lang het document geldig is, of de browser het mag cachen of niet. En zelfs hoe lang het zichtbaar mag zijn, voordat het vervangen wordt door een ander document (client pull).

Zoekmachines
    Deze meta informatie wordt gebruikt door diverse zoekmachines. In hun lijsten zie je een titel en een korte beschrijving (description). Deze laatste kan worden vastgelegd met een meta tag. De trefwoorden (keywords) worden opgenomen in de database van de zoekmachine, om het document op te kunnen zoeken. Het kiezen van de juiste beschrijving en trefwoorden, kan beslissend zijn voor anderen om je pagina te kunnen vinden.

<META NAME="author" CONTENT="Gerben Hoekstra">

Auteur
    De auteur wordt gespecificeerd in deze meta tag. Een meta tag staat altijd tussen de HEAD tags van een webpagina. De meeste hebben een NAME attribuut, wat het doel aangeeft. Een CONTENT attribuut bevat de eigenlijke inhoud van de tag. De meta tag hierboven geeft aan dat de pagina door mij geschreven is.

<META NAME="description" CONTENT="Meta tags worden gebruikt om informatie over webpaina's over te dragen. Deze pagina is onderdeel van een HTML tutorial op WEBalley.">

Beschrijving
    De description meta tag wordt gebruikt voor een korte beschrijving van het document. Zoekmachines gebruiken deze zoals gezegd, vaak in hun lijsten. Hou deze beschrijving kort, duidelijk en ondubbelzinnig. Sommige search engines gebruiken alleen de eerste 25 woorden, en kappen de rest af.

<META NAME="keywords" CONTENT="meta tag, html, webpage, www, homepage, tutorial, beginner">

Trefwoorden
    Deze tag bevat trefwoorden die iemand bij een zoekmachine zou kunnen intikken, om jouw pagina te vinden. Gebruik alleen trefwoorden, die met je pagina te maken hebben. Herhaling van trefwoorden kan de score van je document bij het zoeken verbeteren. Maar sommige machines beschouwen dit als spammen, en zetten je pagina helemaal onderaan.

<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="10;URL=nextpage.html">

Client pull
    Je kunt een pagina zichzelf laten verversen na een bepaalde tijd, of een andere laden. Deze tag heeft geen NAME attribuut. In plaats daarvan is er een HTTP-EQUIV attribuut. De refresh waarde wordt gebruikt voor client pull. De content wordt weergegeven in tijd in seconden en de URL van de pagina die geladen moet worden. Gescheiden door een puntkomma. Pas op voor de juiste spelling.
   Het is waarschijnlijk niet slim om dit te gebruiken voor belangrijke pagina's op je site. Soms wordt client pull beschouwd als spammen, wanneer bijvoorbeeld diverse pagina's naar een homepage leiden. Ook zo kun je onderaan de lijst terecht komen.

Frame pagina's
    Als je frames gebruikt op je pagina, zijn meta tags eigenlijk de enige plaats om informatie over je site op te nemen. Er is geen body op de frameset pagina, zoekmachines zullen daar dus ook niets vinden wat ze kunnen indexeren. Dus zorg ervoor dat je hier altijd meta tags gebruikt.

Andere meta's
    Er zijn nog veel meer meta tags, werkelijk tientallen. Dit zijn alleen de meest gebruikte. Andere komen minder vaak voor, zijn minder belangrijk, en worden vaak ook niet ondersteund door browsers of webservers. Dus ik adviseer ze niet te gebuiken. Ik denk echter dat je altijd de author, description en keyword meta's op moet nemen, in elke pagina op je site.

bottom  
left Copyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right