Een phishing aanval herkennen en jezelf beschermen

De meest voorkomende vorm dat bedrijven worden gehackt is door phishing. Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen proberen persoonlijke informatie, financiële gegevens en zelfs inloggegevens te stelen door zich voor te doen als een legitieme entiteit. Het is een van de meest voorkomende online scams, en het kan ongelooflijk gevaarlijk zijn als je niet oppast. In dit artikel gaan we bespreken wat phishing nu werkelijk is en hoe je het kan voorkomen.

Een phishing aanval herkennen

Wat is phishing?

Een phishing aanval is een poging om persoonlijke informatie zoals wachtwoorden, bankgegevens of creditcardnummers te stelen via misleidende e-mails, tekstberichten of websites. De aanvaller doet zich meestal voor als een legitiem bedrijf of contactpersoon, om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen en hem te laten geloven dat het verzoek afkomstig is van een legitieme bron. De phishing-aanval begint meestal met een misleidende e-mail of sms die een schadelijke link of bijlage bevat. Als de gebruiker op deze link klikt, kan deze kwaadaardige software installeren of hem omleiden naar een valse website die is ontworpen om op de legitieme website te lijken. De website verzamelt vervolgens de persoonlijke gegevens van de gebruiker, waaronder wachtwoorden, financiële informatie of andere vertrouwelijke gegevens. De aanvaller gebruikt deze informatie vervolgens om toegang te krijgen tot de rekeningen van de gebruiker of om financiële fraude te plegen. 

Hoe jij jezelf kunt beschermen tegen phishing aanvallen

Jezelf beschermen tegen phishing-aanvallen is een belangrijk onderdeel van veilig online blijven. Ten eerst, let goed op als je e-mails of berichten ontvangt. Controleer of het adres van de afzender legitiem is en of het bericht overeenkomt met wat jij van hun verwacht. Wees op je hoede voor e-mails waarin je wordt gevraagd om bijlagen te downloaden of op een link te klikken, omdat dit phishing pogingen kunnen zijn. Neem bij twijfel direct contact op met de afzender om de inhoud van de e-mail te verifiëren. Vermijd daarnaast het gebruik van openbare Wifi-netwerken voor gevoelige activiteiten, omdat deze mogelijk niet veilig zijn. Gebruik in plaats daarvan een VPN voor extra veiligheid. Werk je software regelmatig bij en gebruik een betrouwbaar anti-malware programma om jouw computer te beschermen tegen kwaadaardige software. Gebruik ten slotte sterke wachtwoorden en deel ze nooit met anderen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt je jezelf al heel goed beschermen tegen phishing-aanvallen.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens
Meer over het World Wide Web.

Technologie

Technologie

Marketing Bureaus

Marketing Bureaus

Online

Online

Zakelijk

Zakelijk

Games

Games