Hosting

Het hosten van een website is het proces om deze online of op internet beschikbaar te maken. Het gaat om het vinden van een webhostingprovider en het uploaden van alle bestanden waaruit de website bestaat, zodat ze toegankelijk zijn voor iedereen die de domeinnaam bezoekt. Een webhost biedt serverruimte om de bestanden van de website op te slaan en biedt ook andere diensten zoals e-mailaccounts, databases en webtools. Door de website op een betrouwbare server te hosten, zorg je ervoor dat de bezoekers er snel en gemakkelijk bij kunnen.

Dit artikel bespreekt de basisprincipes van websitehosting, inclusief verschillende soorten hosting, waar je op moet letten bij het kiezen van een webhost en hoe je aan de slag kunt gaan

Hosting

De basisprincipes van webhosting

Websitehosting is een service die toegang biedt tot een webserver, waarmee individuen of organisaties hun eigen websites kunnen maken. Deze service wordt meestal geleverd door een webhostingbedrijf en er zijn verschillende soorten hostingplannen beschikbaar. Shared hosting is het meest voorkomende type hosting en het houdt in dat meerdere websites een enkele server delen. Dit kan een voordelige optie zijn voor kleine bedrijven of persoonlijke websites. Als een website echter veel verkeer ervaart, heeft deze mogelijk meer bronnen nodig dan een gedeelde server kan bieden, en moet mogelijk worden geüpgraded naar een speciale server. Een dedicated server is een enkele fysieke server die wordt verhuurd aan een enkele client. Deze optie biedt meer flexibiliteit en controle dan shared hosting, maar is ook duurder. Cloudhosting is een nieuwer type hosting dat websitebronnen levert met behulp van een netwerk van servers in de cloud. Dit kan een schaalbare en kosteneffectieve optie zijn voor websites met fluctuerende verkeersniveaus.

Lees hier ook meer over HTML

Kenmerken van een hosting

Op het moment dat je een hosting pakket gaat kiezen, is het handig om met een aantal kenmerken. Het is overigens allemaal afhankelijk van het bedrijf en de website. Hieronder vind je een overzicht van belangrijke kenmerken:

  • De opslagruimte die beschikbaar wordt gesteld
  • Grootte van de website
  • Het verwachte verkeer in de toekomst – Wanneer je een hosting met meerdere websites deelt en er komt veel verkeer op de website, dan zal de server het verkeer minder goed verwerken en dat zorgt voor een langzamere handelingssnelheid van de website. 
  • Beschikbaarheid website – bekijk ook altijd naar de upserver (wanneer dient de server te lopen)
  • Contactmogelijkheid met webhost – Een goed contact is ideaal op het moment dat er problemen ontstaan en direct opgelost moet worden. Meer voor het bedrijf dan voor de website zelf
  • Back-up – Door een back-up worden gegevens opgeslagen op een andere server. Mocht je alle gegevens verliezen, dan kun je altijd nog terug naar de back-up, aangezien die alles heeft opgeslagen. 

Lees hier ook meer over het kiezen van een domeinnaam

Welke soorten hosting zijn er?

Hieronder geven we een overzicht van vier bekende hosting, die je als bedrijf kunt toepassen voor de website. Iedere hosting heeft zijn eigen kenmerken. 

Shared hosting

Shared hosting is een vorm van webhosting waarbij de server door veel websites wordt gedeeld. De server kan worden gedeeld door honderden of zelfs duizenden websites, en elke website heeft zijn eigen toegewezen ruimte op de server. Shared hosting is een populaire optie voor kleine bedrijven en individuele website-eigenaren omdat het relatief goedkoop en eenvoudig in te stellen is. Het heeft echter wel enkele nadelen. Omdat de server wordt gedeeld, zijn websites op een gedeelde host over het algemeen kwetsbaarder voor beveiligingsrisico's. Bovendien kunnen ze tijdens drukke perioden ook langzamere laadtijden ervaren. Over het algemeen is shared hosting een goede optie voor kleine bedrijven en individuen die op zoek zijn naar een betaalbare en gemakkelijke manier om een ​​website op te zetten.

Dedicated hosting

Wanneer je een website heeft, moet je een hostingprovider kiezen die je de functies en middelen kan bieden die je nodig hebt om de site soepel te laten werken. Shared hosting is een populaire optie voor kleine websites, maar naarmate de verkeer begint toe te nemen, kan het zijn dat je meer controle over de server nodig heeft. Dit is waar dedicated hosting om de hoek komt kijken. Dedicated hosting geeft je exclusief gebruik van een server, wat betekent dat je geen zorgen hoeft te maken dat andere gebruikers de prestaties van de site beïnvloeden. Bovendien worden dedicated hostingplannen vaak geleverd met extra functies, zoals verhoogde beveiliging en flexibiliteit. Of je nu net begint of klaar bent om op te schalen, dedicated hosting kan je de kracht en controle geven die je nodig hebt om je website soepel te laten werken.

Managed hosting

Managed hosting is een vorm van webhosting waarbij de provider verantwoordelijkheid neemt voor het beheer van de servers die een website hosten. Dit omvat taken zoals het up-to-date houden van de servers, ervoor zorgen dat ze correct zijn geconfigureerd en technische ondersteuning bieden aan klanten. Managed hosting is vaak duurder dan andere soorten hosting, maar het kan de kosten waard zijn voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van hun website. Naast het verzorgen van de technische aspecten van de server, bieden managed hostingproviders doorgaans ook aanvullende diensten aan, zoals website-ontwerp en -ontwikkeling, zoekmachineoptimalisatie en pay-per-click-advertenties. Als gevolg hiervan kunnen bedrijven die kiezen voor managed hosting hun website snel en met minimale moeite in de lucht krijgen.

Reseller hosting

Reseller-hosting is een vorm van webhosting waarbij de accounteigenaar de mogelijkheid heeft om webhostingservices aan andere gebruikers te verkopen. Dit gebeurt vaak via een configuratiescherm waarmee de reseller de accounts van zijn klanten kan beheren, nieuwe accounts kan instellen en accountinstellingen kan wijzigen. Reseller-hosting kan een geweldige manier zijn om een eigen hostingbedrijf te starten of om bestaande klanten aanvullende diensten aan te bieden. Om als reseller succesvol te zijn, is het belangrijk om een ​​gerenommeerde host te kiezen en concurrerende prijzen te bieden. Het is ook belangrijk om een ​​goede klantenservice te bieden, omdat dit essentieel is om de klanten tevreden te houden.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens
Meer over het World Wide Web.

Technologie

Technologie

Marketing Bureaus

Marketing Bureaus

Online

Online

Zakelijk

Zakelijk

Games

Games